2015. aug 12.

Vállalkozásviteli szótár 1.

írta: Vállalkozó Képző
Vállalkozásviteli szótár 1.

szotar.png

A mai nappal a blogon belül elindul egy új rovat, mely során minden szerdán 7 új gazdasági fogalom kerül meghatározásra. Ezekkel a fogalmakkal egy vállalkozónak feltétlen tisztában kell lennie ahhoz, hogy vállalkozását hosszú távon sikeresen tudja vezetni, illetve hogy könnyebben tudjon az üzleti életben boldogulni.

Íme az első 7 fogalom:

1. Fedezeti pont: Az a termelési mennyiség, amely mellett a vállalat valamennyi költsége megtérül, de profitot még nem realizál.

2. Házipénztár: Vállalat székhelyén, telephelyén megfelelő biztonsági, számviteli stb. követelményeknek eleget tevő pénztára, amely a felmerülő kisebb kiadások fedezésére szolgál.

3. Skontó: Nagy mennyiségben történő vásárláskor a készpénzzel való fizetés esetén adott árengedmény.

4. Finanszírozás: Valamely vállalkozáshoz, beruházáshoz stb. szükséges pénzösszeg rendelkezésre bocsátása hitelnyújtás, értékpapír-kibocsátás vagy egyéb pénzügyi műveletek útján.

5. Holding társaság: Olyan társaság, amelynek gazdasági célja tartós részesedés szerzése egy vagy több jogilag önálló társaságban.

6. Kamatmarzs: A betéti kamatok és a hitelkamatok különbsége.

7. Makrogazdaság: Adott ország vállalkozásai, háztartásai, az állam és a külföldi szereplők közötti erőforrás-áramlások összessége. A makrogazdaság legfőbb piacai (ahol a szereplők egymással kapcsolatba kerülnek) az árupiac, a tőkepiac, a munkapiac és a pénzpiac. A makrogazdaság helyzetéről az ezekre a piacokra vonatkozó információk révén következtethetünk (pl. irányadó kamatlábak, infláció, adókulcsok alakulása, változása).

-30_akcio_cimlap.pngRendelés során automatikusan a kedvezményes árat igazoljuk vissza!

Szólj hozzá

vállalkozásviteli szótár