2015. aug 20.

Vállalkozásviteli szótár 2.

írta: Vállalkozó Képző
Vállalkozásviteli szótár 2.

szotar_2.png

Ezen a héten költségekkel kapcsolatos szavak, fogalmak kerülnek definiálásra.

Íme az e heti 7 fogalom:

  1. Állandó (fix) költségEgy vállalkozás költségeinek azon része, amely nem függ (közvetlenül) az aktuálisan előállított termék- vagy szolgáltatás-tömegtől, azaz amit a szervezetnek a tevékenységtől függetlenül mindenképpen ki kell fizetnie. Ilyenek az aktuális bér jellegű kiadások, és a rezsi jellegű kiadások zöme. 
     
  2. Változó költségEgy vállalkozás költségeinek azon része, amely nagysága közvetlenül függ az aktuálisan előállított termék- vagy szolgáltatás-tömegtől.
    Ilyenek a termelés során felhasznált anyag és energia-költségek, egyes beszállítói szolgáltatások, kommunikációs díjak stb.
     
  3. Költségváltozási tényező: a költségek hozamtól, kapacitás kihasználásától függő módosulása. Megmutatja, hogy a termék mennyiségének egységnyi növelése, vagy a kapacitás egységgel jobb kihasználása következményeként a költségek azonos, kisebb ill. nagyobb mértékben térnek el vagy változatlanok maradnak.
     
  4. Proporcionális költség: (arányosan változó) a költség a hozammal, kapacitás kihasználásával azonos ütemben módosul, egységnyi termékre számított értéke állandó.
     
  5. Progresszív költség: (növekvően változó) a költség összege és fajlagos értéke a termelési volumen, a kapacitás kihasználásának növelésénél nagyobb arányban emelkedik.
     
  6. Degresszív költség: (csökkenően változó) a költség összege a hozam emelkedésének, a kapacitáskihasználás mértékénél kisebb arányban növekszik.
     
  7. Elsüllyedt költség: ugyanannak a költségféleségnek a besorolása nem azonos, az mindig a vizsgálati céltól, a döntési helyzettől függ. Az egyes döntések pillanatában adott döntéssel már nem befolyásolható ráfordítások értéke az elsüllyedt költség, amely a jövőre vonatkozóan állandó költségként kezelendő.

akcio_kicsi.png

Szólj hozzá

vállalkozásviteli szótár