2015. júl 24.

Miért fontos a pénzügyi terv?

írta: Csonka Ambrus Ágnes
Miért fontos a pénzügyi terv?

pugyi_terv.png

A kezdő vállalkozók között is több típus lelhető fel, a két véglet pedig: a „mindent azonnal” típus, és a „lassú víz, partot mos” típus. Talán az a legszerencsésebb változat, ha ezt a két típust sikerül összegyúrni, és egy arany középutat megtalálni. Természetesen ez vállalkozás függő is, mivel vannak olyan tevékenységek, melyek végzéséhez elengedhetetlen egy nagyobb beruházás.

Mindent azonnal típus

Elég sokan vannak, akik úgy képzelik el a „vállalkozóvá válás” első lépéseit, hogy az e célra sikeresen összegyűjtött pénzből alapítanak egy céget, kibérelnek egy irodát, gyors elmennek vásárolni egy-két jó laptopot, okostelefont előfizetéssel (két év hűségre) és egy doboznyi irodaszert, amire esetleg majd szükségük lehet. Ezzel le is nullázzák magukat, és várják, hogy egymás után beérkezzenek a megrendelések, melyből a következő hónapban ki fogják tudni fizetni az iroda bérleti díját és költségeit, a telefonszámlát és az adókat egyaránt.

Ha a várt megrendelések még sem érkeznek be – szinte azonnal –, akkor már a második hónapban tartozásokat kezd el felhalmozni a vállalkozás. Természetesen ekkor még a legtöbb vállalkozó optimista, és abban bízik, hogy a következő hónapban már tényleg be fog indulni a cég. …És van, akinek be is jön! A kezdeti nehézségek után elindul egy virágzó korszak. Azonban nagyon sokan vannak, akiknek még a 3. hónap után sem jönnek be számításaik, csak az adósságuk növekszik, ezért bezárják a vállalkozás kapuit, majd hosszú hónapokon keresztül törlesztik az adósságot.

Lassú víz, partot mos típus

Mondhatni az ésszerűség még divatot is teremt, miszerint egyre többen vannak, akik saját lakásuk egy szobáját, vagy esetleg csak az íróasztalt nevezik ki irodának. A kényelmi szempontok mellett rendkívül költséghatékony megoldás. Emellett nem vesznek külön céges számítógépet és mobiltelefont, hanem a saját, korábban is használt (esetleg már el is avult) eszközeik mellett maradnak addig, míg a vállalkozás nem hoz olyan bevételt, melyből ezek modernebb változatának megvásárlása kényelmesen finanszírozhatóvá nem válik. Iroda hiányában az üzleti találkozókat kávézókba szervezik, vagy esetleg Ők mennek el a partner irodájába.

Ha beindul a vállalkozás, akkor fejlődnek tovább, viszont ha nem, akkor sem verték magukat komolyabb adósságba. Ennek köszönhetően ez a típus több időt tud rászánni a vállalkozás beindítására, nem csak 2-3 hónapot. Viszont sok esetben pont ebből adódhat a probléma, mivel nem olyan erős a kényszerítő erő, mint a mindent azonnal típusnál, és talán pont ez lesz a vállalkozás sikerességének gátló tényezője.

Konklúzió

Célszerű a vállalkozás beindítása előtt egy részletes üzleti tervet készíteni, melynek pénzügyi terv részét az adott üzleti évre vonatkozóan havi bontásban is ki kell(ene) dolgozni. Ekkor a vállalkozó tisztán átláthatja azt, hogy az egyes hónapokban milyen kiadásokra számíthat, és ezek fedezése érdekében minimum mekkora árbevételre kell szert tennie. Ezzel kialakításra kerül egyúttal a cél is, amit a vállalkozás havonta igyekszik teljesíteni a siker érdekében.

Pénzügyi terv

Véleményem szerint, az üzleti terv egyik legfontosabb része a pénzügyi terv. Ha a pénzügyi tervezés végén azt kapja a vállalkozás, hogy a cég veszteségesen fog működni, akkor nem szabad belevágni az adott tevékenységbe. Persze ehhez az is elengedhetetlen, hogy a bevételek és a ráfordítások tervezésekor a tulajdonos reális adatokkal számoljon. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az árbevételt túlzottan nagyra becsülik, a költségek számszerűsítésekor pedig egy-két tételről „megfeledkeznek”.

Ennek oka általában három oka szokott lenni:

  1. A vállalkozó túl optimista.
  2. A vállalkozó nincs tisztában a felmerülő költségek és az elérhető árbevétel összegével.
  3. Az adott cég pályázaton szeretne indulni, vagy banki hitelt szeretne felvenni, és így pénzügyi szempontból feltupírozza a cég tervezett adatait a jobb pénzügyi, likviditási mutatók elérése érdekében, és egyben a sikeres elbírálás reményében.  Viszont ezzel a vállalkozás tulajdonosa saját magát megtéveszti, és lehet, hogy egy olyan vállalkozásba fog pénzt invesztálni, ami eleve bukásra van ítélve.

Azért sem árt egy reális üzleti tervet elkészíteni, mert akkor a cég vezetője szinte havi bontásban láthatja, hogy mekkora árbevételt kell elérni ahhoz, hogy nyereséggel lehessen az adott üzleti évet zárni, elvégre mindenki a profitra törekszik

 

-30_akcio_cimlap.png

Szólj hozzá

vállalkozás üzleti terv pénzügyi tervezés pénzügyi terv vállalati szféra KKV