2015. júl 24.

Nyugdíj-előtakarékosság a vállalkozás pénzébpől

írta: Csonka Ambrus Ágnes
Nyugdíj-előtakarékosság a vállalkozás pénzébpől

blog_nyugdij.png

A médián keresztül nem győzik felhívni a lakosság figyelmét a szakemberek, hogy aki nem rak félre öregségére, annak nem igazán lesz miből megélnie nyugdíjas évei alatt. Ennek ellenére a lakosság jelentős része úgy vélekedett, hogy: „Olyan nincs, hogy az állam ne fizessen nyugdíjat, ugyan már!” Aztán mikor napvilágra került, hogy még az Alkotmányból is törölve lett a társadalombiztosítás, és ebből eredően az állam bármikor megteheti, hogy eltörölje a nyugdíjfizetést, vagy drasztikusan lecsökkentse annak összegét, egyre többen kezdtek rádöbbeni arra, hogy lehet, hogy tényleg nem lesz nyugdíj? A felismerést követően pedig jött a magyarázkodás: „De hát miből tegyek félre?”

A vállalkozók talán egy kicsit jobb helyzetben vannak a megtakarítás terén, mivel ők vállalkozásuk terhére (is) gondoskodhatnak jövőbeli megélhetésükről.

Hogyan gondoskodhat nyugdíjunkról a vállalkozásunk?

A megtakarításos életbiztosításoknak van egy olyan típusa, amelynek (éves, ill. havi) díjait a vállalkozás elszámolhatja teljes egészében költségként. Ez a típus az ún. élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, aminek a lényege abban rejlik, hogy itt hivatalosan az életünk végéig gyűjtjük a pénzt, és a biztosító csak a halálunkkor fizeti ki a kedvezményezett(ek) részére az itt felgyülemlett tőkét és hozamait. A kis kapu pedig az, hogy nem csak a halálunkkor juthatunk hozzá a pénzünkhöz, hanem hamarabb is felmondhatjuk a szerződést, azaz visszavásároljuk a befektetési egységeket.

A visszavásárlásnál 2 lehetőségünk van:

  1. cégként vásároljuk vissza
  2. magánszemélyként vásároljuk vissza

Ha cégként vásároljuk vissza, akkor természetesen a vállalkozásunk pénzeszközeit fogja gyarapítani a megtakarított összeg. Azonban, lehetőségünk van magánszemélyként is visszavásárolni, ami egy szerződésmódosítással megoldható. Ebben az esetben a cégvezető csinál egy szerződéscserét, azaz a cég helyett Ő maga lesz a szerződő is (nem csak a biztosított), majd visszavásárolja a szerződést.

Ekkor – a jelenleg hatályban lévő adótörvények szerint – az alábbi adóterhekkel kell számolni:

  • 16%-os SZJA (a cég befizetései után)
  • 27%-os EHO (a cég befizetései után)

Az életbiztosítások adóelőnyei:

  • kamatadó mentesség
  • vállalkozások számára költségként leírhatóak
  • illetékmentes öröklés
Szólj hozzá