2015. júl 26.

1 nap késedelmes fizetés is már 40 euróba kerül!

írta: Vállalkozó Képző
1 nap késedelmes fizetés is már 40 euróba kerül!

kesedelmes.png

A legtöbb cégvezető nem tud arról, hogy ha a vele szerződésben álló másik vállalkozás a számlát nem fizeti ki határidőben, akkor 2013. július 1-jét követően kötött szerződések esetén – a késedelmi kamat beszedésén túl – behajtási költségátalányra is jogosult a cég.

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. rendelkezései szerint – egy uniós irányelvnek megfelelően – a késedelmi kamaton felül a jogosult 40 euró összegű behajtási költségátalányra válik jogosulttá.

A 40 eurós összeg a jogosultnak akkor is jár, ha az adós a késedelmes fizetést kimentette, illetve ha a jogosultnak a késedelmes fizetés végett nem merültek fel behajtási költségei, tehát külön fizetési felszólítás nélkül is megilleti a vállalkozást.

A felek között létrejött szerződésben e 40 euró behajtási költségátalányt nem lehet korlátozni vagy kizárni, mert e rendelkezés semmisnek tekintendő, ugyanakkor a felek szabadon dönthetnek 40 eurónál nagyobb összegről.

A behajtási költségátalány késedelmenként és nem számlánként követelhető a késedelmi kamat összegén felül. Ha a szerződésben részletfizetésben állapodtak meg a felek, akkor annyi részlet után érvényesíthető a költségátalány, ahány részlettel késedelembe estek.

A feleknek nincsen lehetőségük arra, hogy szerződésükben érvényesen kizárják a behajtási költségátalány fizetését, illetve hogy azt 40 eurónál alacsonyabb összegben határozzák meg.

A késedelmi kamat és a behajtási költségátalány pénzneme az új Ptk. 6:155. § (2) bekezdése értelmében a főtartozás pénzneméhez igazodik. A 40 eurót a késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes MNB árfolyamon kell forintra átszámítani.

Tehát, ha egy vállalkozás partnere a számlán feltüntetett összeget fizetési határidőn túl egyenlíti ki, a vállalkozás akkor is köteles felszámolni és megfizettetni a partnerrel a 40 eurónak megfelelő összeget, ha a vállalkozás a késedelmi kamat megfizetésétől eltekint. Ellenkező esetben a vállalkozás jogszabályt sért, és szankciókra számíthat egy esetleges adóellenőrzés során!

Arra vonatkozóan ugyanakkor nincsen semmilyen jogszabályi előírás, hogy a 40 eurós behajtási költségátalány adós általi önkéntes teljesítésének a hiányában a hitelezőnek kötelező lenne annak érvényesítése érdekében lépéseket tennie.

-30_akcio_cimlap.png

Szólj hozzá

vállalkozás számlázás késedelmes fizetés behajtási költségátalány 40 eurós késedelmi díj