2015. júl 26.

Vagyonosodási vizsgálat lehetséges okai

írta: Vállalkozó Képző
Vagyonosodási vizsgálat lehetséges okai

vagyonosodasi_blog.png

A napokban egy startup program keretében vendég előadóként előadást tartottam a kis- és középvállalkozások finanszírozási és adózási formáiról, illetve lehetőségeiről. A végén a résztvevők kérdéseikkel bombázhattak, majd két ifjú vállalkozó arra irányultan tett fel kérdéseket, hogy hogyan „csinálják a dolgokat” ahhoz, hogy ne fussanak bele egy vagyonosodási vizsgálatba.

Egy vállalkozás tulajdonosa jellemzően az alábbiak miatt szokott vagyonosodási vizsgálat alanyává válni:

  • Az adóhivatal a vállalkozást vizsgálja, mely során azt látják, hogy a vállalkozás tulajdonosa minimálbérrel van bejelentve, ennek ellenére több millió forint tagi kölcsönt bocsátott vállalkozása rendelkezésére a zavartalan működés érdekében. ⇒ Leggyakoribb módja egy vagyonosodási vizsgálat elindításának.
  • Egy elégedetlen alkalmazott vagy a konkurencia feljelenti az adóhivatalnál. ⇒ Kivédhetetlen!
  • A vállalkozás egy korábbi ellenőrzés során jelentős mértékű bírságot halmozott fel, így a tulajdonos tagi kölcsön formájában nagyobb összeget bocsát vállalkozása rendelkezésére, melyből a cég megfizeti az adóhivatal felé kiszabott büntetését. ⇒ Inkább kérjünk részletfizetést!
  • Magánszemélyként ingatlant vásárol, viszont nem volt korábban ingatlan értékesítése, melynek vételárát beforgathatta volnia, illetve minimálbérrel van bejelentve a vállalkozásba, osztalékot pedig nem kapott. ⇒ Az adóhivatal megvizsgálja, hogy akkor miből tudta megvásárolni az ingatlant.

Természetesen ezeken túl még számtalan oka lehet annak, hogy valakinél vagyonosodási vizsgálat induljon, viszont az alátámasztott tény, hogy jellemzően a mikro, kis- és középvállalkozások tulajdonosai esnek áldozatául ezeknek az adóvizsgálatoknak.

Aki jobban bele szeretné magát ásni abba, hogy mi is az a vagyonosodási vizsgálat, hogyan lehet megelőzni vagy felkészülni rá, annak ajánlom figyelmébe a 2015 januárjában megjelenő könyvemet Vagyonosodási vizsgálat sztorik címmel. A hírlevélre feliratkozók értesítést kapnak a könyv megjelenésének pontos dátumáról!

A CSIGA, A RÓKA, A GÓLYA ÉS AZ ADÓHIVATAL

Menekülve rohan a csiga az erdőből. Találkozik a rókával.
- Mi van csiga, belőttél, hogy így tepersz?

- Á, dehogy! Itt a NAV, vagyonvizsgálat lesz.
- Na és?
- Hát tudod, nekem is van egy saját házam, az asszonynak is, meg a gyerekeknek is. Gondolhatod!
Elgondolkodik a róka, majd ő is futni kezd. Találkoznak a gólyával, aki megszólítja a ravaszdit:
- Mi van róka, hova futsz ilyen gyorsan?
- Nem hallottad? Kiszállt a NAV az erdőbe vagyonvizsgálatra.
- És akkor mi van?
- Hát nekem is drága bundám van, az asszonynak is, a gyerekeknek is. Gondolhatod!
A gólya nagyon csodálkozik, majd kis gondolkodás után magabiztosan rákezdi:
- Hát fiúk, nekünk ezen a ronda fészken kívül aztán igazán semmink sincs. Az is mindig össze van szarva, tehát csúnya is, olcsó is, szóra sem érdemes.
Mire a csiga loholás közben visszaszól:
- Nana gólya! Fél év itthon, fél év külföldön – na de miből!!???

-30_akcio_cimlap.png

Szólj hozzá